13 Οκτωβρίου 2010

Όχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Ανακοίνωση της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής" στην Αττική

Δεν γίνεται παιδεία, με αστυνομία!

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, τρεις διευθύντριες σχολείων των περιοχών Καματερού και Ιλίου κλήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα, για να δώσουν πληροφορίες για μαθητές που συμμετείχαν στις καταλήψεις των σχολείων τους και για τυχόν φθορές. Πρόκειται για ενεργοποίηση της «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», μιας ακραία αντιδημοκρατικής διάταξης που παρεμβαίνει ανοιχτά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των μαθητών. Ταυτόχρονα, οι σχολικές αρχές καλούνται να δηλώνουν στην αστυνομία για τις κινητοποιήσεις που διεξάγονται ώστε να κατηγορούνται οι πρωτοστατούντες μαθητές και οι γονείς τους.


Το γεγονός αυτό προκαλεί οργή αλλά όχι έκπληξη. Οργή γιατί η αυταρχικότητα και η αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά κάθε όριο. Γιατί θυμίζει μαύρες εποχές της ελληνικής ιστορίας που η τρομοκράτηση, η κρατική και αστυνομική παρέμβαση και ο χαφιεδισμός ήταν η κυρίαρχη κρατική πολιτική. Γιατί δείχνει ότι το υπουργείο Παιδείας επιλέγει τις δυνάμεις καταστολής για να διαχειριστούν τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν μας προκαλεί πλέον έκπληξη. Γιατί η αντεργατική κατρακύλα της «χούντας» ΠΑΣΟΚ – ΕΕ - ΔΝΤ που βυθίζει στην κοινωνική άβυσσο τις λαϊκές οικογένειες είναι γνωστή σε όλους. Γιατί, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες της Άννας Διαμαντοπούλου, διαφαίνεται ότι η εκπαιδευτική πολιτική στην εποχή του Μνημονίου και του Καλλικράτη σημαίνει διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενίσχυση των ταξικών φραγμών και ουσιαστικός αποκλεισμός για τα φτωχότερα στρώματα, παράδοση του σχολείου και του πανεπιστημίου στις επιχειρήσεις και επίθεση στο κίνημα της νεολαίας και στους εκπαιδευτικούς. Γιατί οι εκφραστές της αστικής πολιτικής έχουν καταλάβει ότι ο κοινωνικός μεσαίωνας που διαμορφώνουν θα βρει απέναντι του κοινωνικές αντιστάσεις και γι’ αυτό επιλέγουν την καταστολή και τον αυταρχισμό.
Η εποχή όμως επιβάλλει την αλληλεγγύη και τον αγώνα, όχι το φόβο. Είναι στιγμή για την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος. Η κινητοποίηση του κινήματος στην εκπαίδευση είναι σημαντική για ολόκληρη την κοινωνία.
Εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε μαζί με κάθε αγωνιζόμενο μαθητή και νέο. Καμία ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Μαζί με τους γονείς και τους πολίτες που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στα σχολεία, όπως στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αττικής, όπου το πρόβλημα της στέγασης των σχολείων είναι σημαντικό. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και αναζητούν μια ανατρεπτική προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.