12 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη Ά. Χάγιου στην εφημερίδα "Αυγή"

Αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, πρωταγωνιστής το μαζικό κίνημα

Δική μας ιστορική ευθύνη, ως δυνάμεις της αριστεράς, να δράσουμε από κοινού και να συμβάλουμε στην αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων ενάντια στη στρατηγική κεφαλαίου-κυβέρνησης-Ε.Ε., ισοπέδωσης λαϊκών κατακτήσεων αιώνων. Να δείξουμε ότι υπάρχει αριστερή απάντηση που πρέπει να είναι αντικαπιταλιστική τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Περιφέρεια Αττικής Άγγελος Χάγιος απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας Αυγή.

Επιδιώκουμε να εκφράσουμε ένα μήνυμα ανατροπής του Μνημονίου, του 'Καλλικράτη', του αστικού κοινοβουλευτικού απολυταρχισμού και της 'χούντας' ΠΑΣΟΚ - Ε.Ε. - ΔΝΤ και των συνεργατών της Ν.Δ. - ΛΑΟΣ”, υπογραμμίζει στην “Αυγή" της Κυριακής ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής του συνδυασμού “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή - Ανταρσία σε Μνημόνιο, κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ" που στηρίζεται από τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από την Κ.Ο. Ανασύνταξη και ανένταχτους αγωνιστές. Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο κόσμος της αριστεράς πρέπει “να αποτινάξει τα βαρίδια διαχειριστικών και γραφειοκρατικών λογικών” και ασκεί κριτική στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς για “διαχειριστική” πολιτική.
Είναι ανάγκη, πλέον, ο ίδιος ο κόσμος της αριστεράς να αποτινάξει τα βαρίδια διαχειριστικών και γραφειοκρατικών λογικών που καθιστούν την αριστερά ακίνδυνη για το σύστημα και οδηγούν σε διασπάσεις και απογοητεύσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:


-Ποιος είναι ο λόγος που οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επέλεξαν την αυτόνομη κάθοδο των ψηφοδελτίων της στην Περιφέρεια Αττικής και σε σειρά πόλεων και Περιφερειών της χώρας;

-Η αντικαπιταλιστική Ανατροπή, με πυρήνα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκφράζει ένα υπαρκτό πολιτικό ρεύμα το οποίο έχει συμβάλει σε κοινωνικές και πολιτικές μάχες. Που επιδιώκει τη μετωπική πολιτική συγκρότηση -ενός ανεξάρτητου τρίτου πόλου στην αριστερά, σύγχρονης αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής κατεύθυνσης. Για να συμβάλει έτσι στην ιστορικά αναγκαία ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.
Ως ψηφοδέλτιο προβάλλουμε την ανάγκη μιας άμεσης εργατικής απάντησης στην επίθεση του συνασπισμού εξουσίας με επικεφαλής το ΠΑΣΟΚ. Για την ανατροπή του Μνημονίου και της αστικής στρατηγικής υπέρβασης της κρίσης του συστήματος, με ένα πρόγραμμα αντικαπιταλιστικό με κέντρο το κοινωνικό ζήτημα και με πρωταγωνιστή το μαζικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

- Πιστεύετε ότι η παρούσα συγκυρία δεν αποτελούσε ευκαιρία για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς να στείλουν ένα ηχηρό και ενωτικό μήνυμα αντίστασης κατά της κυβέρνησης και του Μνημονίου, παράλληλα με την εναλλακτική τους πρόταση εξόδου από την κρίση;

Ένα ενωτικό μήνυμα μαυρίσματος κυβέρνησης και Ν.Δ. - ΛΑΟΣ, μήνυμα αγώνα ενάντια στην ανεργία, για σταθερή, ασφαλισμένη δουλειά, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, είναι ανάγκη να περιλαμβάνει στόχους ρήξης με πυλώνες του αντεργατικού πραξικοπήματος όπως:
- Ακύρωση του μνημονίου. Παύση πληρωμών στους τοκογλύφους - διαγραφή του ληστρικού χρέους. Ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
- Έξοδος από ΟΝΕ - ευρώ. Ρήξη, απειθαρχία, έξοδος από Ε.Ε.
- Εθνικοποίηση με κοινωνικό - εργατικό έλεγχο, χωρίς αποζημίωση, τραπεζών επιχειρήσεων στρατηγικών τομέων και άλλα.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα -όχι κυβερνητικής διαχείρισης αλλά πολιτικού αγώνα του κινήματος- αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, συστατικό στοιχείο αριστερής πολιτικής και έπρεπε να είναι πρόγραμμα όλης της αριστεράς. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και κανένας μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Είναι ανάγκη, πλέον, ο ίδιος ο κόσμος της αριστεράς να αποτινάξει τα βαρίδια διαχειριστικών και γραφειοκρατικών λογικών που καθιστούν την αριστερά ακίνδυνη για το σύστημα και οδηγούν σε διασπάσεις και απογοητεύσεις.


- Ποιος είναι ο στόχος και οι προτεραιότητες που θέτει για την εκλογική μάχη της 7ης Νοεμβρίου η περιφερειακή σας κίνηση;

Επιδιώκουμε να εκφράσουμε ένα μήνυμα ανατροπής του Μνημονίου, του “Καλλικράτη”, του αστικού κοινοβουλευτικού απολυταρχισμού και της «χούντας» ΠΑΣΟΚ - Ε.Ε. - ΔΝΤ και των συνεργατών της Ν.Δ. - ΛΑΟΣ. Να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του εργατικού και αριστερού κινήματος, το κύριο υποκείμενο της ανατροπής, στην αυγή μιας ιστορικής ταξικής αναμέτρησης που αρχίζει με την κρίση του «υπαρκτού καπιταλισμού».

Για να νικήσουν οι αγώνες εργαζομένων και νεολαίας, οι κινητοποιήσεις στις γειτονιές της Αττικής, αρκεί να υπερβούν την υποταγμένη στην κυβερνητική πολιτική και τους εργοδότες γραφειοκρατία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να πάρουν χαρακτηριστικά απεργιακού «μπλακ-άουτ», συγκροτώντας ένα μέτωπο εργασίας - παιδείας - δημοκρατίας. Με αυτούς τους στόχους παλεύουμε να εκφραστεί το ψηφοδέλτιό μας με αυξημένο ποσοστό και εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

- Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα της 7ης Νοεμβρίου για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς; Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει ένα πλαίσιο διαλόγου και κοινής δράσης;

Στην εποχή μας πρωταρχική ανάγκη είναι ο στρατηγικός επαναπροσανατολισμός της αριστεράς, με αναδιάταξη του ιδεολογικού και πολιτικού συσχετισμού, προς μια άλλη αριστερά εργατικής αντικαπιταλιστικής πολιτικής και νέας κομμουνιστικής προοπτικής.
Είναι δυνατή, πλέον, η υπέρβαση των θεσμικών και ευρωενωσιακών αυταπατών αλλά και του «πατριωτισμού» και εθνικισμού. Αυτή η πολιτική στροφή και νέα ενωτική πορεία θα αποτελεί υπέρβαση και του μίζερου ενδοαριστερού εμφύλιου.
Ταυτόχρονα είναι δική μας ιστορική ευθύνη, ως δυνάμεις της αριστεράς, να δράσουμε από κοινού και να συμβάλουμε στην αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων ενάντια στη στρατηγική κεφαλαίου -κυβέρνησης- Ε.Ε. ισοπέδωσης λαϊκών κατακτήσεων αιώνων. Να δείξουμε ότι υπάρχει αριστερή απάντηση που πρέπει να είναι αντικαπιταλιστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.