2 Νοεμβρίου 2010

Σχετικά με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το δημόσιο Πανεπιστήμιο

O Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, μίλησε σήμερα σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φυσικομαθηματική Σχολή.
Για τις προτάσεις Διαμαντοπούλου για το δημόσιο Πανεπιστήμιο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Να γυρίσουμε τις πλάτες  στο διάλογο μαϊμού του Υπουργείου Αμάθειας, σ’ όλους τους πρόθυμους  συνομιλητές της κυβέρνησης! Αν δεν αντιδράσουμε συλλογικά και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΩΡΑ, το δημόσιο πανεπιστήμιο, η δημόσια Παιδεία θα μείνουν μια ανάμνηση μαζί με εκείνες από τις άλλες κοινωνικές κατακτήσεις όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η ασφάλιση, η σύνταξη, η περίθαλψη, τα δημοκρατικά δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης και συλλογικής διεκδίκησης!

Το «Πανεπιστήμιο» που σχεδιάζουν είναι το Πανεπιστήμιο της Τρόικας, του ΟΟΣΑ, της αντιδραστικής ανάπτυξης και ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού. Είναι το κατ’ επίφαση πια Πανεπιστήμιο της εποχής της «επανίδρυσης του καπιταλισμού» που λέει και ο Σαρκοζί στην Γαλλία, που δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν, ούτε δημόσιο, ούτε πανεπιστήμιο. Θα είναι ένα εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί σαν ανώνυμη εταιρεία και θα παρέχει   επαγγελματική κατάρτιση με δίδακτρα , χωρίς ελευθερία στη διδασκαλία, την έρευνα και στη διακίνηση ιδεών. Με σχολές - χυλό και εξατομικευμένο, πολυδιασπασμένο πρόγραμμα σπουδών. Με μονοετείς (!), διετείς (!), τριετείς (!), τετραετείς σπουδές «ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς». Με ένα ψευδοπτυχίο-ατομικό φάκελο προσόντων για το οποίο δεν θα τους νοιάζει πια πού, τι, γιατί και πώς έμαθες αλλά πόσο επιδέξιος είσαι για να εκτελέσεις αμέσως την δουλειά που τυχόν σε θέλουν, εντελώς φυσικά ακατοχύρωτος αφού όλα θα τα λύνει η περιβόητη αγορά.
Με παραγκωνισμένη την εκπαιδευτική  λειτουργία προς χάριν της επιχειρηματικής ανάπτυξης και των αγοραίων συμφερόντων. Με τις  ανθρωπιστικές σπουδές και τις κοινωνικές επιστήμες να οδηγούνται σε μαρασμό. Με την όσο γίνεται μεγαλύτερη περιστολή και καταστολή του ελεύθερου φοιτητικού συνδικαλισμού! Με άρδην ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος των διδασκόντων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.