28 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση ΑΑ για Νεκροταφείο Γλυφάδας


Η πολιτική τους δολοφονεί και το περιβάλλον
Κάτω τα χέρια από τον Υμηττό
Η καταστροφική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΕΕ - ΔΝΤ, με τη συναίνεση των ΝΔ και ΛΑΟΣ, δεν έχει πλέον «πάτο»: Έκτακτα φοροληστρικά μέτρα και χαράτσια, απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περικοπή στο ήμισυ μισθών και συντάξεων, δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» ως νέων στρατοπέδων εργασίας, πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η απόπειρα του άνευ προηγουμένου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, είτε πρόκειται για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, είτε για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, είτε, πιο κλασικά, για ξεπούλημα δημόσιας γης, νησίδων, ορυκτού πλούτου, εγκαταστάσεων κ.α. Με τη διαδικασία μάλιστα του fast track πολύτιμοι χώροι για τους κατοίκους της Αθήνας μπαίνουν στο στόχαστρο για να αποδοθούν σε κάθε είδους τουριστική και κατασκευαστική «αξιοποίηση». Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μικρός και μεγάλος ελεύθερος χώρος επιδιώκεται να θυσιαστεί για τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αστικής τάξης, μαζί με τα σχολεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Έτσι η απόπειρα κατασκευής του παράνομου νεκροταφείου στην περιοχή της Τερψιθέας Γλυφάδας, σε περιοχή Α΄ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, σε κηρυχθείσα
έκταση ως αναδασωτέα μετά την καταστροφική φωτιά του 2009 στην περιοχή και σε περιοχή NATURA, ίσως να φαντάζει «σταγόνα στον ωκεανό» του μνημονίου. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο παρόμοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις δημιούργησαν χρόνια τώρα τις τραγικές περιβαλλοντικές συνθήκες τις οποίες ο εργαζόμενος κόσμος πρέπει καθημερινά να υπομένει στην περιοχή της πρωτεύουσας. Στην πόλη όπου τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας πάντα υποτάσσονταν σε μικρά και μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα και στις ανάγκες της αντιπαροχής και του ιδιότυπου «χρηματιστηρίου της γης».
Είναι χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μεθοδεύεται σε πολλές περιοχές της Αττικής αλλά και ειδικότερα στην περιοχή των νοτίων προαστίων και στη Γλυφάδα γύρω από τον Υμηττό η σταδιακή άρση προστασίας του Υμηττού, η ακόμα παραπέρα οικοπεδοποίησή του και η παράδοσή του σε διάφορες χρήσεις που απειλούν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο δασικό χαρακτήρα ενός βουνού που ανήκει σε όλο το λαό της Αττικής. Καθόλου τυχαίο δεν είναι εξάλλου ότι στις αλλεπάλληλες προσπάθειες αλλαγής του προεδρικού διατάγματος που καθορίζει την Α΄ και Β΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η προγενέστερη της ΝΔ, φροντίζουν να διατηρούν τα αναγκαία «παραθυράκια» και το αίσχος της Β΄ ζώνης προστασίας ώστε να επιτρέπουν σε κάθε επίδοξο εμπρηστή – καταπατητή, σε κάθε δήμαρχο εκφραστή εργολαβικών συμφερόντων και σε συγκροτημένα οικονομικά συμφέροντα – όπως και αυτά της εκκλησίας – σταδιακά να δημιουργούν de facto καταστάσεις αξιοποίησης και νομής επί των τελευταίων «φιλέτων» στο βουνό, αλλά και να ανοίξουν το δρόμο στο άμεσο μέλλον για την υλοποίηση των καταστροφικών σχεδιασμών τους για νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό προς όφελος του κατασκευαστικού κεφαλαίου αλλά και για τις ανάγκες ξεπουλήματος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Είναι τέλος χαρακτηριστικό παράδειγμα και του τρόπου με τον οποίο δρουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μνημονίου κατά τόπους, όπου αδίστακτα εκμεταλλεύονται το εξαιρετικά οξύ πρόβλημα σε όλη την Αττική, της ταφής των νεκρών, με σκοπό όχι την επίλυσή του αλλά την παραπέρα εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
Έτσι και η δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στη Γλυφάδα από τη μία «αγωνίζεται» για τη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου σε «αυτοχρηματοδοτούμενο μητροπολιτικό πάρκο» ανάπτυξης– ό, τι ακριβώς προτείνει δηλαδή και το νέο αντιδραστικό ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας του ΟΡΣΑ και του ΥΠΕΚΑ - ενώ από την άλλη πρωτοστατεί τόσο στην υλοποίηση των επιταγών του μνημονίου,όσο και του Καλλικράτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση του Δήμου Γλυφάδας που πρωτοστατεί στην υλοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο δήμο, αφήνει επί 8 μήνες υπαλλήλους της δημοτικής επιχείρησης απλήρωτους, τρομοκρατεί και σπιλώνει κάθε αντίθετη φωνή, παραβιάζοντας κάθε είδους πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία με την απόλυτη συνεργασία και συνενοχή της Μητρόπολης Γλυφάδας και κυριολεκτικά συνωμοτώντας εις βάρος των συμφερόντων των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος, έστησε μέσα Αυγούστου το αποτρόπαιο αυτό αυθαίρετο μέσα στο βουνό.
Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, ο μόνος δρόμος που πραγματικά μπορεί να δώσει «βιώσιμες» λύσεις στα προβλήματα του λαού είναι ο δρόμος της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του μνημονίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Είναι ο δρόμος που ήδη κάτοικοι της περιοχής και η «Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας» ακολούθησαν, ανακαταλαμβάνοντας την παράνομα καταπατηθείσα έκταση την Κυριακή 18/09 και θα ακολουθήσουν για τη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου σε πάρκο υψηλού πρασίνου παράλληλα με τους αγώνες των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού για την ανατροπή αυτής της πολιτικής!

Άμεση απομάκρυνση του παράνομου νεκροταφείου
Άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων
Απόλυτη προστασία του Υμηττού – Απόσυρση κάθε χρήσης & εγκατάστασης
Καμία σκέψη για νέους αυτοκινητόδρομους
Φτάνει πια! Ανατροπή του Καλλικράτη - Να φύγουν τώρα κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ
Οι αγώνες στα χέρια των κατοίκων μέσα από λαϊκές συνελεύσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.