12 Μαρτίου 2012

Για Απολύσεις στους ΟΤΑ

                           και Κατάργηση Οργανισμών


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΣ

 Κύριε Πρόεδρε
Το PSI και το ‘κούρεμα’ θα το πληρώσει ο κόσμος της εργασίας, εκτός των άλλων, και με χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων καθώς και με κατάργηση –συρρίκνωση– διάλυση κοινωφελών υπηρεσιών και οργανισμών.

Ήδη προωθείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θέτει σε εφαρμογή τις συμφωνίες και δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με τους τοκογλύφους δανειστές,  την ΕΕ, το ΔΝΤ και την τρόικα. Πρόκειται για πολυνομοσχέδιο-σκούπα για το σύνολο του δημοσίου τομέα, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και κατάργηση των υπαρχόντων οργανογραμμάτων που διασφάλιζαν ως τώρα τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων. Το επόμενο βήμα θα είναι οι αναγκαστικές μετακινήσεις-μετατάξεις και οι αθρόες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Οι απολύσεις χτυπάνε την πόρτα της Περιφέρειας Αττικής και όλων των ΟΤΑ Α’ και



Β' βαθμού. Απολύσεις μέσω 'εργασιακής εφεδρείας' προωθούνται ήδη με την συνεχιζόμενη υποβάθμιση, συρρίκνωση και διάλυση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έργο και αξία (ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΕΟΜΜΕΧ, ΚΕΔ, ΕΡΤ, κλπ).

Κοινός παρονομαστής της βάρβαρης αυτής πολιτικής είναι το ξεπούλημα και η παράδοση στο κεφάλαιο του ορυκτού και υδατικού πλούτου, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενημέρωσης, των πάντων.  Παράλληλα η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή για τη χώρα ύψη. Έχει πια ξεπεράσει το 21% και δεν αντιμετωπίζεται με τις ‘ασπιρίνες’ των προγραμμάτων ‘ανακύκλωσης’ των ανέργων που ουσιαστικά αναπαράγουν διευρυμένο το πρόβλημα.

Η 'Ομάδα Δράσης' ( γνωστή ως 'Task Force') που έχει ορίσει η ΕΕ για την "ανασυγκρότηση της οικονομίας και του κράτους" στην Ελλάδα, στην έκθεσή  της προς την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ άλλων προβλέπει ότι: 'Η Γερμανία αναλαμβάνει την περιφερειακή και τοπική διοίκηση σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης και τη Γαλλία. Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, η ατζέντα περιλαμβάνει συζητήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ για τον επανακαθορισμό: των υπευθυνοτήτων των δήμων, της διαχείρισης της αστικής περιουσίας, της επιτήρησης της δημοτικής διαχείρισης αποβλήτων, της χρησιμοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων σε τοπικό επίπεδο' (Δες εφημ. ΒΗΜΑ 11/3/2012). 
Είναι επιτακτική ανάγκη στις εξαιρετικά κρίσιμες αυτές ώρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο να ενημερωθεί από τον Περιφερειάρχη, να συζητήσει και να πάρει σαφή θέση: Ή θα αποδεχθεί και θα εφαρμόσει, κάτω από την επιτήρηση Υπουργείου Οικονομικών και Ομάδας Δράσης ΕΕ, αυτή την άθλια και βάρβαρη πολιτική ή θα την καταδικάσει.
Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη:

-Να καταδικάσει το ΠΣ την κατάργηση των κοινωφελών -δημόσιων οργανισμών ΟΣΚ, ΙΓΜΕ κλπ  (όπως πρόσφατα έγινε για την κατάργηση ΟΕΚ – ΟΕΕ)

-Να καταδικάσει το σχέδιο νόμου του ΥΠ. Διοικ/κής Μετ/σης & Η.Δ. και βεβαίως, να αρνηθεί την εφαρμογή του  στην Περιφέρεια.

-Να σχεδιάσει το ΠΣ μια συγκεκριμένη πολιτική  ουσιαστικής αναβάθμισης  των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

-Να ζητήσει εισηγήσεις από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας -Να καταγράψει τις οξυμένες ανάγκες των Υπηρεσιών αυτών σε προσωπικό συνολικά και σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

-Στη βάση των παραπάνω να διατυπώσει συγκεκριμένη -τεκμηριωμένη θέση, την οποία και θα υλοποιήσει, διεκδικώντας μαζί με τους εργαζόμενους, από  την Βουλή και την κυβέρνηση την αναγκαία θεσμική και οικονομική κάλυψη.

-Στην κατεύθυνση αυτή, να συντονιστεί η Περιφέρεια Αττικής με τις αντίστοιχες διεκδικήσεις άλλων Περιφερειών και Δήμων της χώρας καθώς και του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, κόντρα στην υπαγορευόμενη πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ και τρόικας και σε κάθε μορφής επιτήρηση.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για την κυβερνητική αλλά και την ευρωενωσιακή πολιτική. Ούτε για την πολιτική της πλειοψηφίας αλλά και των δυνάμεων της συγκυβέρνησης στο ΠΣ. Γι αυτό την πρότασή μας την 'υποβάλλουμε' στις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς. Διότι τελικά, κι εδώ θα είμαστε, την ανατροπή της ‘επέλασης των βαρβάρων’ θα την κάνει ο ίδιος ο λαός και θάναι ντάλα μεσημέρι…

Άγγελος Χάγιος

Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

 ΥΓ: Επισυνάπτουμε κατατοπιστικό σημείωμα του συντονισμού των εργαζομένων στους υπό διάλυση Δημόσιους Φορείς.


ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΞΙΑ

Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την τρόϊκα (Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – ΔΝΤ ) στις 4 Αυγούστου ( μαύρη μέρα για την δημοκρατία ) ψήφισε ένα πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις βάρβαρης επίθεσης στο εισόδημα των εργαζόμενων, αλλά και ξεπουλήματος λιμανιών, παραλίων και βουνών της χώρας στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης. Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκαν αντισυνταγματικές τροπολογίες που με παράκαμψη του κοινοβουλίου, εξουσιοδοτούνται υπουργοί για να διαλύσουν μια σειρά δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της έρευνας, της ενημέρωσης, των κατασκευών, της παροχής υπηρεσιών και της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.
Η διάλυση γίνεται με κατάργηση, συγχώνευση και μείωση του προσωπικού τους και στοχεύει στην δημοσιονομική μείωση με την μεταφορά του κόστους λειτουργίας τους στους χρήστες των υπηρεσιών τους και στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων και δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες.
Μεταξύ των φορέων που διαλύονται είναι :

ΕΡΤ  είναι ο δημόσιος φορέας για την ενημέρωση, την ψυχαγωγία του λαού και έχει και την διαχείριση των ραδιοσυχνοτήτων. Παρά την προσπάθεια για την πολιτική χειραγώγηση της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι ο μόνος φορέας ενημέρωσης που οφείλει να ενημερώνει για τις απόψεις όλων των κομμάτων και να έχει μια ποιότητα στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές της.
Με την μείωση του προσωπικού της και του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού δικτύου της υπονομεύεται η λειτουργία της προς όφελος των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης στα οποία δεν αποκλείεται να εκχωρήσει και μέρος των δραστηριοτήτων της και των περιουσιακών στοιχείων.

ΟΣΚ ο ρόλος και το έργο του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Είναι κατασκευαστικός οργανισμός για την σχολική στέγη που εδώ και 50 χρόνια εκτελεί με δικά του μέσα και προσωπικό την απαλλοτρίωση οικοπέδων, μελέτη – δημοπράτηση – επίβλεψη κατασκευής και εξοπλισμό των Δημόσιων Σχολικών κτιρίων. Έχει δείξει στην πράξη την ετοιμότητά σε έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις (σεισμοί, πυρκαγιές κλπ). Σήμερα οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες αν ληφθούν  υπόψη  οι ανάγκες σε προσεισμικό έλεγχο των σχολείων,  η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων ενώ παράλληλα θα μπορούσε να αναλάβει και τους Παιδικούς σταθμούς. Αποτελεί λοιπόν έγκλημα η συρρίκνωση και κατάργηση του ΟΣΚ, και η  παράδοση της  Δημόσιας Σχολικής Στέγης σε επιχειρηματικούς ομίλους αφού με βάση τα δεδομένα οι μελέτες που εκπονούν στον ΟΣΚ  είναι σαφώς πιο ποιοτικές και οι διαδικασίες δημοπράτησης και επίβλεψης πιο αξιόπιστες και οικονομικές, από αυτές που γίνονται από τους Δήμους η με τα ΣΔΙΤ. Επίσης θα έχει σαν συνέπεια την απώλεια της υποχρέωσης του Κράτους για παροχή ισότιμης κοινωφελούς παραγωγής Δημόσιων Σχολείων και την εισαγωγή της οικονομικής εισφοράς των γονέων. Τέλος θα  απολυθούν εκατοντάδες εξειδικευμένοι εργαζόμενοι του ΟΣΚ είτε άμεσα (συμβασιούχοι), είτε έμμεσα (μόνιμοι)  με την «επαναξιολόγηση» τους από το ΑΣΕΠ.

ΙΓΜΕ είναι ο φορέας που επί 60 έτη στήριξε ουσιαστικά τη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία της, την έρευνα του υπόγειου υδατικού δυναμικού και στην προστασία του περιβάλλοντος την γεωλογική χαρτογράφηση της χώρας. Σήμερα καλείται να ανταποκριθεί σε κοινοτικές και εθνικές υποχρεώσεις (παρακολούθηση μεταλλευτικών παραχωρήσεων, καθορισμός λατομικών ζωνών, κατάτμηση γεωθερμικών πεδίων, προκηρύξεις λιγνιτικών κοιτασμάτων, οδηγία Φερχόγκεν, οδηγία 2000-60 για την διαχείριση των υπόγειων νερών, οδηγία καταστροφικών φαινομένων, κ.α.)
Στα πλαίσια αυτά θα γίνουν έργα του ΕΣΠΑ (15 – 20 εκ. Ευρώ) και σύμφωνα με τα εγκεκριμένα από την διαχειριστική aπρογράμματα απαιτούνται επιπλέον 60 ανθρωποχρόνια. Με την κατάργηση του ΙΓΜΕ με τη μορφή που έχει  ως σήμερα η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία αφού η διεθνής εμπειρία ευνοεί την δομή ενιαίων ερευνητικών κέντρων γεωλογικής – μεταλλευτικής έρευνας. Στην μελέτη του MASTER PLAN που εκπονήθηκε προτείνεται η ενίσχυση του με προσωπικό και όχι η περαιτέρω συρρίκνωση του όταν μάλιστα σε προβλέπεται εμπλοκή του ΙΓΜΕ πρόσφατο ν\σχεδίο που αφορά στην έρευνα των Υδρογονανθράκων.

Η κατάργηση του σημαίνει ανεξέλεγκτο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας σε πολυεθνικά συμφέροντα και παράδοση της των αρμοδιοτήτων του στην αγορά και για αυτό τον λόγο αποτελεί εθνικό έγκλημα.
ΟΔΔΥ επί 65 χρόνια ασχολείται με την διαχείριση, διακίνηση και η εκποίηση των πάσης φύσεως  κινητών πραγμάτων που ανήκουν ή έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ευρύτερου δημοσίου τομέα και από το 1998 δραστηριοποιείται σαν ανώνυμη εταιρεία.

Με την πλήρη μηχανοργάνωσή του  την μακρόχρονη εμπειρία του προσωπικού του και την σταδιακή ανάπτυξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών είναι μια πολύ αξιόπιστη υπηρεσία που διασφαλίζει την διαφάνεια και ως εκ τούτου είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του δημοσίου.

Δεν κατανοούνται οι λόγοι της κατάργησής του και της αόριστης μεταφοράς αρμοδιοτήτων του, όταν όχι μόνο διασφαλίζει το κόστος της λειτουργίας του αλλά συνεισφέρει στα έσοδα του δημοσίου.

Σήμερα απειλείται με έμμεση ή άμεση απόλυση το απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικού του όταν είναι σαφές ότι αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να ασκείται από ιδιώτες.


ΕΟΜΜΕΧ δραστηριοποιείται με παρεμβάσεις στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της χειροτεχνίας, στην κατάρτιση και εκπαίδευση επιχειρηματιών προώθηση ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων διαχρονικά επιτελεί πολύπλευρο και σημαντικό έργο προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Στην περίοδο 2001– 2010 από μέρους του ΕΟΜΜΕΧ υπήρξε  υποστήριξη και ενίσχυση 115.000 επιχειρήσεων με άμεσες παρεμβάσεις για επενδύσεις και άλλες υπηρεσίες ύψους 1.366,4 εκατ. ευρώ και με δημόσια δαπάνη 680 εκατ. ευρώ. (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι).

Στην κρίση που διερχόμαστε, οι ελληνικές ΜΜΕ, ειδικά οι πολύ μικρές (με 1 έως 9 εργαζόμενους), που αποτελούν το 96% των ελληνικών επιχειρήσεων, καλούνται να συνεισφέρουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην στήριξη τους καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει ο ΕΟΜΜΕΧ.


ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. είναι ο εθνικός φορέας υπεύθυνος για τη διεξαγωγή και ανάπτυξη της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα για την Αγροτική Έρευνα & Τεχνολογία στην Ελλάδα και συνάμα στηρίζει και υλοποιεί τις αναπτυξιακές προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. συνεταιρισμών, παραγωγικών φορέων, ομάδων παραγωγών κ.α με τη νέα επιστημονική γνώση και τεχνολογική καινοτομία που παράγει για μια φιλική προς το περιβάλλον αλλά και δυναμική και ανταγωνιστική γεωργία.

Ένας τέτοιος φορέας που στηρίζει την ελληνική γεωργία πρέπει να παραμείνει αυτοτελής και να ενδυναμωθεί.

Ε.Ι.Ν είναι Κοινωφελές Ίδρυμα – Ν.Π.Ι.Δ., και έχει αποστολή την ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία εστιών για την παροχή στέγασης, σίτισης και κάθε συναφούς υπηρεσίας και φροντίδας. Σήμερα λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα 17 Φοιτητικές Εστίες , 7 Σπουδαστικές Εστίες,  24 Μαθητικές Εστίες και 6 Μαθητικά Κέντρα στις οποίες εξυπηρετούνται περίπου 20.000 Φοιτητές – Σπουδαστές – Μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Το προσωπικό βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, καθότι με τον Ν. 3748/2009 οι συνιστώμενες θέσεις εργασίας είναι 953 οργανικές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ενώ οι υπηρετούντες εργαζόμενοι στις 30/7/2011 είναι 465.

 ΟΠΕΓΕΠ είναι ο φορέας που προωθεί την πιστοποιήσει των αγροτικών προϊόντων …….. και το αντίβαρο στα πρότυπα που προωθούν οι πολυεθνικές των βιομηχανιών τροφίμων και αγροτοεφοδίων 

 ΚΕΔ έχει σημαντική προσφορά η εταιρεία στη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των Δημοσίων Ακινήτων και στην υλοποίηση σημαντικών Προγραμμάτων Στέγασης του Δημοσίου. Η ΚΕΔ στη διάρκεια λειτουργίας της παραχώρησε συνολικά 2.050 περίπου Δημόσια Ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 5 δις €, για το σύνολο των οποίων έχει υλοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης.

Η ΚΕΔ θα μπορούσε και μπορεί να συμβάλλει στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και όχι σε εισπρακτικό ξεπούλημά. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προχωρεί στο κλείσιμο της ΚΕΔ επειδή θεωρεί πως το νομοθετικό πλαίσιο  που είναι ενταγμένη, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της για ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ


·         Να σταματήσει τώρα η διαδικασία εξπρές με τη οποία η κυβέρνηση διαλύει Δημόσιους Οργανισμούς και φορείς χωρίς καν να εκτιμήσει το έργο που προσφέρουν και θα απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους  στο όνομα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του ΔΝΤ.

·         Καμία κατάργηση η συρρίκνωση Δημόσιων κοινωφελών Οργανισμών και φορέων. Διασφάλιση και αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα, της λειτουργίας και του έργου τους.

·         Καμία άμεση η έμμεση απόλυση εργαζόμενου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

·         Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα δικαιώματά μας συνολικότερα.

Την κρίση να πληρώσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικοί τους υποστηρικτές που την προκάλεσαν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.