9 Μαΐου 2014

Για την «αναστολή απέλασης» των προσφύγων- ναυαγών της Σάμου

Το διεθνές δίκαιο και η Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες κουρελιάζονται κάθε μέρα από το μαύρο κυβερνητικό μέτωπο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Δένδιας διατρανώνει το σπουδαίο ανθρωπισμό του, προσφέροντας «εξάμηνη αναστολή απέλασης» στους «ναυαγούς» της Σάμου! Οι «ναυαγοί» προέρχονται από τις πιο φλέγουσες περιοχές του πλανήτη  (Συρία, Σομαλία, Ερυθραία) και επομένως μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν προσφυγικό καθεστώς ή άλλη μορφή διεθνούς προστασίας. Δεν είναι αντικείμενα ελεημοσύνης αλλά υποκείμενα δικαιωμάτων. 
Αντ΄ αυτού η κυβέρνηση επιλέγει να τους παραχωρεί ολιγόμηνη αναστολή ενώ, σε κάθε περίπτωση, φροντίζει να στέλνει το μήνυμα «θα σας κάνουμε το βίο αβίωτο» . Για αυτό οι πρόσφυγες απωθούνται βίαια στα θαλάσσια σύνορα, για αυτό  κρατούνται παράνομα στο ελληνικό Γκουαντανάμο της Αμυγδαλέζας και αλλού, την ίδια στιγμή που το χρήμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία υποδομών, τη «φύλαξη» και τη σίτιση των προσφύγων («παράνομων μεταναστών» για την κυβέρνηση) ρέει άφθονο προς τις τσέπες των εργολάβων με απευθείας αναθέσεις και άλλες συνοπτικές διαδικασίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδύεται το θεματοφύλακα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενώ στο επίκεντρο της πολιτικής της είναι η απώθηση των προσφύγων στα θαλάσσια σύνορά της και ενώ κάνει τα στραβά μάτια στις παράνομες κρατήσεις. Την ίδια στιγμή, επίσης, αναθεωρεί τη συνθήκη του Δουβλίνου και συγχαίρει την κυβέρνηση (διά στόματος της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ) για την «εκσυγχρονισμένη» πολιτική ασύλου την οποία εφαρμόζει με αποκλειστική εργολαβία το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δικαίως, βέβαια, γιατί το εν λόγω Υπουργείο αποδεικνύεται ιδιαίτερα παραγωγικό στη βιομηχανία των απελάσεων και του γρήγορου «ξεσκαρταρίσματος»…
Δεν παραλείπουν βέβαια οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. ποτέ να εκφράσουν τη «βαθιά θλίψη» τους για τα ναυάγια στη Μεσόγειο, την οποία η πολιτική της FRONTEX έχει μετατρέψει σε υγρό τάφο προσφύγων. 
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική παλεύει ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αττική και διεκδικεί στέγη και τροφή για τους πρόσφυγες, δίκαιο σύστημα ασύλου και ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους τα χρειάζονται.


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην Αττική-ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ
Γραφείο Τύπου
τηλ. επικοινωνίας: 213063581-2, 6978520912, 6948647799


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.