17 Δεκεμβρίου 2014

Τοποθέτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στη συνεδρίαση του ΠΣ της 16/12 για τους Σύρους πρόσφυγες




Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 16/12 η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική έθεσε το αίτημα να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως το τι έχει κάνει επί του πρακτέου η Περιφέρεια Αττικής για τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου. 

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κος Σχοινάς, εκ μέρους της πλειοψηφούσας παράταξης «Δύναμη Ζωής», μας απάντησε ότι το θέμα έχει συζητηθεί σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι ο ίδιος κρίνει ότι δεν μπορεί να ξανασυζητηθεί. Μας είπε επίσης ότι κρίνει πως  τα ζητήματα που θέτουμε μπορούν να απαντηθούν γραπτώς σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας (σαν να είναι ερώτηση).
Κατόπιν πήρε το λόγο η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κα Κ. Θανοπούλου, η οποία μας πληροφόρησε ότι η Οικονομική Επιτροπή έχει ήδη πάρει απόφαση για την εκταμίευση κονδυλίου για υποστρώματα (!) για τους Σύρους πρόσφυγες και ότι τα αιτήματα των προσφύγων απευθύνονται στην Κυβέρνηση και όχι στην Περιφέρεια Αττικής.

Απορεί κανείς αν η Περιφερειακή Αρχή έχει «ξεχάσει» ότι από την περασμένη βδομάδα, οπότε και το Περιφερειακό Συμβούλιο έβγαλε ψήφισμα για τη σίτιση και στέγαση των προσφύγων, έχει μεσολαβήσει η βίαιη απομάκρυνση των Σύρων προσφύγων από το Σύνταγμα με την επέμβαση των ΜΑΤ.
Αν γνωρίζει ότι ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν προσφέρει κατάλυμα σε κάποιους πρόσφυγες, υπό την πίεση του κινήματος των προσφύγων και των αλληλέγγυων σε αυτό, ενώ η «αριστερή διακυβέρνηση» της Περιφέρειας ήταν απούσα.
Αν γνωρίζει ότι ο ξενώνας της Αρχιεπισκοπής, στον οποίο παρέπεμπε τους Σύρους πρόσφυγες με Δελτίο Τύπου μια μέρα μετά τη βίαιη απομάκρυνσή τους, δεν είναι έτοιμος να λειτουργήσει και ούτε έχει γίνει σαφές αν η Περιφέρεια Αττικής έχει πάρει απόφαση να διαθέσει τα κονδύλια που απαιτούνται για τη λειτουργία του.
Αν θυμάται ότι στον προϋπολογισμό του 2014 περιλαμβάνεται κονδύλι 500.000 ευρώ για πολιτικούς πρόσφυγες.

Αφού έχει παρθεί απόφαση για στήριξη των Σύρων προσφύγων δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτή δεν υλοποιείται. Ακόμα και αν η υλοποίηση των αιτημάτων των Σύρων προσφύγων είναι θέμα της Κυβέρνησης, η Περιφέρεια Αττικής ειδικά υπό «αριστερή διακυβέρνηση» που υποτίθεται ότι είχε ψηλά στην ατζέντα της την κοινωνική πολιτική, έχει χρέος να φροντίσει για να εξασφαλιστεί κατάλυμα και σίτιση στους Σύρους πρόσφυγες για όσους μήνες χρειαστεί μέχρι την απόκτηση ασύλου. Τη στιγμή που υπάρχουν άστεγοι πρόσφυγες πολέμου χωρίς χαρτιά δεν χωρούν κωλυσιεργίες, ούτε επίκληση της… γραφειοκρατίας.

Προφανώς το θέμα για την Περιφερειακη Αρχή έχει λυθεί: η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να αγορασει υποστρώματα για τους Σύρους (μόνο που ήδη τους "μάζεψαν" από το Σύνταγμα, πριν προλάβει να υλοποιήσει την απόφασή της...), ξενώνας βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπή (ας μην είναι έτοιμος να λειτουργήσει καν, χρόνο έχουμε μες στο χειμώνα...), τα 500.000 ευρώ στον κωδικό του 2014 για πολιτικούς πρόσφυγες θα μείνουν να αναπαύονται ήσυχα, γιατί δεν μπορεί η Περιφερειακή Αρχή να τα εκταμιεύσει. Αλλά ας μη χαλάμε την ωραία επικοινωνιακή εικόνα του ότι η Περιφέρεια Αττικής έβγαλε τις... σωστές ανακοινώσεις!

Απαιτούμε από την Περιφέρεια να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και να δοθεί άμεσα στέγαση και σίτιση σε όλους τους Σύρους πρόσφυγες μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.