16 Δεκεμβρίου 2014

Καλά Χριστούγεννα χωρίς πρόσφυγες!





Στις 3 τα χαράματα της Δευτέρας 15/12 τα ΜΑΤ της κυβέρνησης καθάρισαν το Σύνταγμα από τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου που βρίσκονταν εκεί, για να αποκαταστήσουν την «αισθητική» της πλατείας Συντάγματος εν όψει της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας του κου Καμίνη!
Παρά τις διαβεβαιώσεις για τη στέγαση και τη σίτιση των προσφύγων, μόνο οι μισοί από όσους ήταν στο Σύνταγμα, μετά την πίεση του κινήματος, στεγάζονται αυτή τη στιγμή (ο αριθμός όσων χρειάζονται στέγη είναι κατά πολύ μεγαλύτερος…), και η αντιμετώπισή τους με τις κλούβες των ΜΑΤ δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να τους αντιμετωπίσει. Η συμφωνία του Υπουργείου Εσωτερικών για παροχή ασύλου με σύντομες διαδικασίες θα είναι κενό γράμμα αν δεν συνεχιστεί ο αγώνας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Αττικής, παρά τις ανακοινώσεις και το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου που κατέληγε σε «σίτιση-στέγαση» για τους πρόσφυγες, επί του πρακτέου η Περιφερειακή Αρχή της Αττικής είναι ακόμη απούσα. Παρότι υπάρχει κωδικός στον προϋπολογισμό για πολιτικούς πρόσφυγες, παρότι υπάρχουν κονδύλια για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε να αναζητήσει στέγη από την Αρχιεπισκοπή...
Ζητάμε η Περιφέρεια Αττικής να μπει μπροστά για να βρεθούν ή να ενοικιαστούν άμεσα χώροι στέγασης για όλους τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου που δεν έχουν στέγη στην Αττική.
Παλεύουμε για την παροχή ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες. Για να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των Σύριων προσφύγων. Για να σπάσουν οι αποκλεισμοί της ΕΕ, να καταργηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ζητά στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο (16/12) να γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για το θέμα. Στο αίτημά της αναφέρει:



«Χτες η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου με το οποίο διαβεβαίωνε ότι υπάρχει συνεργασία με το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη στέγαση των προσφύγων. Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΜΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων πατήρ Χρυσόστομος Συμεωνίδης, δηλώνει: «εμείς είμαστε σε στάση αναμονής», από τις 4/12/2014 που απέστειλαν επιστολή προς όλους τους φορείς της Πολιτείας, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το κτίριο το οποίο προσφέρει η Αρχιεπισκοπή μπορεί να φιλοξενήσει 34 άτομα, ενώ «χρειάζεται κάποιες επισκευές -καθώς είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και τρία χρόνια-, επανασύνδεση νερού και ρεύματος, ασφαλιστική κάλυψη, αγορά στοιχειώδους εξοπλισμού για τους πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν, προσωπικά είδη υγιεινής».  

Ζητάμε να ενημερωθεί σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο:
-Με ποιο τρόπο η Περιφερειακή Αρχή σκοπεύει να υλοποιήσει την απόφαση για «σίτιση-στέγαση» που πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο;
-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ως τώρα;
-Υπάρχει συμφωνία με το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Ιεράς Συνόδου, κι αν ναι, πότε έγινε και τι προβλέπει;
-Θα προκαλέσει η Περιφέρεια Αττικής σύσκεψη με όλους τους Δήμους της Αττικής ώστε να βρεθούν δομές για στέγαση όσων προσφύγω το χρειάζονται;

Ζητάμε η Περιφέρεια Αττικής να μπει μπροστά με πράξεις, κι όχι στα λόγια, για να βρεθούν ή να ενοικιαστούν άμεσα χώροι στέγασης για όλους τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου που δεν έχουν στέγη στην Αττική.»
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.