1 Απριλίου 2015

Γιατί η Περιφερειακή Αρχή δεν φέρνει το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική βρέθηκε στη σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων για τη διακοπή του έργου στο ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού. Όπως γνωρίζετε, οι κάτοικοι έχουν συλλέξει και καταθέσει στην Περιφέρεια Αττικής υπογραφές προκειμένου να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ως αυτοτελές θέμα το σταμάτημα των εργασιών στο ΧΥΤΑ Γραμματικού και η ματαίωση του έργου.
Η Επιτροπή Αγώνα και οι φορείς του Γραμματικού θέλουν να ενημερώσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο περιβάλλον και για τις διαδοχικές παρανομίες που συνέβησαν κατά τη χωροθέτηση και την κατασκευή του.
Αντί να εισάγει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης,  η Περιφερειακή Αρχή προτίμησε, στις 30/3/2015, μια μέρα πριν λήξει η άδεια του έργου, να αποφασίσει στην Οικονομική Επιτροπή την έγκριση της 10ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών στο έργο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Ο.Ε.Δ.Α. ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ’’ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ’’ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ» (σημειώνουμε ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη αναρτηθεί και δεν γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενό της)
Προεκλογικά η Ρένα Δούρου έλεγε ότι το έργο είναι «επικίνδυνο για το περιβάλλον». Σήμερα, το έργο στο ΧΥΤΑ Γραμματικού συνεχίζεται κανονικά, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής! Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια δεν έχει προχωρήσει κανέναν εναλλακτικό δημόσιο σχεδιασμό για τα απορρίμματα, ώστε να κλείσει το αίσχος της Φυλής και να μην χρειάζονται άλλοι ΧΥΤΑ στην Αττική. Αντ’ αυτού, και από την Περιφέρεια και από την Κυβέρνηση ακούγονται απόψεις υπέρ της χρήσης του ΧΥΤΑ Γραμματικού, έστω και προσωρινής!
Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει απόφαση για αλλαγή του ΠΕΣΔΑ (περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα). Η Ρ. Δούρου, ως Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ, δεσμεύτηκε ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ θα είναι έτοιμος τον Ιούνιο 2015. Γιατί δεν ανακοινώνονται οι βασικές κατευθύνσεις του νέου ΠΕΣΔΑ για να είναι γνωστές οι προθέσεις και στους κατοίκους της Αττικής; Ας πάρει ξεκάθαρα θέση η περιφερειακή αρχή: ο ΧΥΤΑ Γραμματικού θα περιλαμβάνεται ή όχι στον νέο ΠΕΣΔΑ; Αν όχι, τότε για ποιο λόγο να συνεχίζονται εκεί οι εργασίες;
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να συμπεριληφθεί ως προ ημερησίας διάταξης θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των εργασιών στο ΧΥΤΑ Γραμματικού στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 2/4/2015, προκειμένου να αποφασιστεί η μη ανανέωση της άδειας του έργου πέραν της 31/3/2015 και η ακύρωση της σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.