21 Δεκεμβρίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής ψηφίζει και το... Μεσοπρόθεσμο!

Η Περιφερειακή Αρχή της Αττικής είναι τόσο... πιστή στις αρχές της «Αριστεράς και της αυτοδιοίκησης», όπως μας έσπευσε να μας πληροφορήσει και η ίδια η κα Δούρου και οι αντιπεριφερειάρχες της κατά τη συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό του 2016, που την Τρίτη 22/12 εισάγει για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την «Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019».

Πρόκειται για ένα «μίνι Μνημόνιο» για κάθε Περιφέρεια, που προβλέπεται από τις διατάξεις του μνημονιακού νόμου 4270/2014, και εξαναγκάζει την Περιφέρεια Αττικής να δεσμευτεί από τώρα για το ποια είναι τα ανώτερα ποσά που θα ξοδεύει μέχρι το... 2019! Αυτό έχει ως στόχο τον «εξορθολογισμό και έλεγχο των δαπανών» και την «επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων» -γνωστοί μνημονιακοί όροι που δεν εννοούν τίποτε άλλο από το «τσεκούρι» στις δαπάνες!


Το μίνι Μνημόνιο της Περιφέρειας έχει ήδη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή, όπου βέβαια ασμένως το ψήφισαν όλα τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), αλλά και το μέλος της ΛΑΕ Δ. Δημάκος, που συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή.

Περιέργως, και παρά τις κορώνες μελών της ΛΑΕ (εκείνων που στηρίζουν ακόμη την πολιτική της Δούρου) στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο για το πόσο «αντιμνημονιακοί» παραμένουν (την ίδια στιγμή που ψήφιζαν έναν μνημονιακό προϋπολογισμό!), ο Δ. Δημάκος δεν θεώρησε σκόπιμο ούτε να καταψηφίσει το μίνι Μνημόνιο της Περιφέρειας, ούτε να βάλει μια υποσημείωση ότι δεν συμφωνεί με τέτοια μνημονιακά μέτρα -για τα μάτια του κόσμου, βρε αδερφέ!

Ολόκληρη η απόφαση εδώ:

Ενδιαφέροντα σημεία για τα έξοδα της Περιφέρειας το 2015:



Η εκτίμηση για τα Έξοδα 2015 εμφανίζεται αυξημένη κατά 49,17 % σε σχέση με τα πραγματοποιηθέντα του 2014 για τους ακόλουθους λόγους:
Στοιχείο 1: Η αύξηση οφείλεται στο μεγαλύτερο αριθμό αποσπασμένων και στην πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού ΙΔΟΧ.
Στοιχείο 2: Για λοιπές μεταβιβαστικές πληρωμές η αύξηση οφείλεται στην πρόβλεψη για πληρωμή αποζημιώσεων για ζημίες που προκλήθηκαν από τα γεγονότα στις 12-2-2012 στο κέντρο των Αθηνών, ύψους 2.000.000,00 €.
Στοιχείο 4: Για Δαπάνες που αφορούν στην εκτέλεση έργων, η αύξηση οφείλεται στην πληρωμή έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που παρακολουθούνται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, καθώς και στο πολύ μικρό ποσοστό δαπανών έργων του έτους 2014 που βάρυναν το σκέλος 01, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό βάρυνε το σκέλος 02.
Στοιχείο 5.α: Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι το έτος 2014 ως δαπάνες παρελθόντος έτους εθεωρούντο αυτές που είχαν ανάληψη υποχρέωσης στο έτος 2013 και παλαιότερα, ενώ το έτος 2015 μόνο αυτές για τις οποίες υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια .
Στοιχείο 5.γ: Δαπάνες Αιρετών: Η αύξηση δαπάνης οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των θεματικών Αντιπεριφερειάρχων.
5 Στοιχείο 5.γ: Φόροι-Τέλη: Αφορά απόδοση στους Δήμους ποσοστού 37% από το εισπραττόμενο ημερήσιο τέλος των πωλητών Λαϊκών Αγορών αρμοδιότητα που περιήλθε στην Περιφέρεια Αττικής στις 1-1-2015.
Στοιχείο 5.γ: Δαπάνες προμήθειας αναλωσίμων: Η αύξηση δαπάνης οφείλεται στην προμήθεια τροφίμων ύψους 380.000,00 € για την αντιμετώπιση επισιτιστικής κρίσης επιχορηγούμενο από το Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης .
Στοιχείο 5.γ: Λοιπά έξοδα: Η αύξηση οφείλεται στις εκλογικές διαδικασίες του τρέχοντος έτους .
Στοιχείο 6: Αποδόσεις εσόδων υπέρ Δημοσίου και τρίτων: είναι οι πληρωμές από λοιπές επιστροφές εσόδων Δ/νσης Μεταφορών, και από έσοδα της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών που αντικρίζονται με έξοδα, απόδοση ΙΚΑ, απόδοση φόρου και χαρτοσήμου κ.λπ., απόδοση στις Ομοσπονδίες πωλητών & παραγωγών των Λαϊκών Αγορών ποσοστού 3% , τα οποία περιήλθαν στην Περιφέρεια Αττικής ως αρμοδιότητα στις 1- 1-2015.

Στοιχείο 7: Οι δαπάνες για πληρωμές ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων αφορούσαν τα έτη 2013 και 2014, βάση σχετικού συμφώνου που είχε υπογραφεί στις 8-2-2013 μεταξύ του ΥΠΕΣ και της Περιφέρειας Αττικής. Για το έτος 2015 η αναγραφόμενη προϋπολογισθείσα δαπάνη που αφορά τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, είναι εικονική, καθόσον οι σχετικές πληρωμές έγιναν από το ΥΠΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.